Protocol per casaments: com han de vestir les convidades i els convidats?

El protocol social es podria definir com el saber estar, el saber fer i el saber funcionar. Per tant, el protocol social no deixar de ser un tema d'educació, bons modals i saber-se comportar en cada situació concreta correctament.
Forma part del protocol social (entre d'altres aspectes) el saber vestir correctament. S'ha d'anar vestit adequadament segons el què, el com, el quan i on. És per això que no anirem vestits amb xandall en un enterrament, ni ens posarem un vestit de gala per anar a comprar el pa.

Com que això és un blog de casaments, en el post d'avui ens centrarem en com han de vestir els convidats en un casament.

La majoria de les invitacions no especifica que s'ha de seguir una etiqueta. Si rebéssiu una invitació que ho especifica, tingueu clar que no teniu excusa i que s'ha de seguir el protocol que els nuvis us marquen. Per la resta de casaments podeu seguir o no el protocol, però per deferència i per quedar bé, a continuació us deixo alguns consells:

CONSELLS PER DONES:

- Si el casament és de matí el vestit ha de ser curt (màxim 4 cm per sobre del genoll). Recomanen evitar colors estridents.
- Si el casament, pel contrari, és de tarda/nit el vestit ha de ser llarg. Recordeu que si és un casament religiós les espatlles han d'estar cobertes quan s'està dins l'església.
- Colors prohibits: mai escolliu un look monocolor blanc o negre. Podeu integrar el blanc o el negre en alguna part de l'outfit, però mai (MAI!) anar totalment de blanc o negre.
- Pel que fa al color blanc: qui diu evitar el color blanc, diu evitar colors marfil, perla, nude i tota la paleta de tons blancs, ja ens entenem. El color blanc està reservat per la núvia, i treure-li el protagonisme és de mala educació (i de ser una mica Cruella de Vil).
- Pel que fa al color negre: està acceptat de nit, però si el que no vols és mimetitzar-te amb la negra nit, jo optaria per posar-hi una mica de color a l'outifit. Estem en un casament, que és una celebració bonica, i no en un enterrament. Així que reserva el negre per situacions serioses. Recorda que sempre et quedarà el blau marí.
- La mare del nuvi és l'única que pot anar de llarg tant si el casament és de matí com de tarda.
- Pamela/tocat: s'utilitzen per casaments de dia que és quan hi ha sol (i per tant fan la funció de protegir-te del sol, no de la llum de les estrelles). Sapigueu que si us poseu aquest complement no us el podreu treure mai (durant el casament, una vegada a casa vostra feu el que us vingui de gust). El tocat s'ha de posar al costat esquerra ja que el teu acompanyant (si en teniu) s'ha de posar a la vostra dreta.
- I com a consell final: sentit comú, discreció i no voler robar el protagonisme a la núvia.



CONSELLS PER HOMES:

- S'ha de vestir de jaqué si el casament és de dia, i si t'han assignat un paper important en el casament (per exemple: si ets el padrí, testimoni o a la invitació t'ho específica). Si no tens cap paper important pots vestir un trajo de colors clars.
- Si el casament és de tarda, llavors sha de vestir un trajo fosc.
- En una cerimònia religiosa l'esmòquing no s'ha de portar mai. Ni un convidat ni el nuvi. MAI. NEVER. JAMAIS.
- Hi ha una llegenda urbana que diu que et pots treure l'americana quan el nuvi se la treu. En realitat, ni el nuvi ni cap convidat, se l'hauria de treure MAI perquè l'americana forma part del trajo i l'etiqueta dura de principi a fi (així que tècnicament ni durant el ball es podria treure). I si us plau, tampoc us arremangue les mànigues de la camisa.
- S'ha de portar corbata. Tot i que el corbatí està molt en auge últimament, el dress code diu que no. D'altres diuen que en un casament de tarda nit el corbatí està acceptat. Jo sincerament aquí no tinc cap opinió formada. El que no s'ha de fer és anar sense corbata ni corbatí.
- Les sabates sempre amb cordons i a poder ser negres (o més fosques que el trajo).
- Com cordar els botons de l'americana? Si són tres botons, cordarem els dos primers. Si són dos botons només cordarem el superior. Si només n'hi ha un no es cordarà l'americana.

Finalment un consell tant per homes com per dones: les ulleres de sol les deixeu a casa.

Però no oblidem que hi ha altres casaments que requereixen un altre tipus de dress code. Per exemple, un casament informal o un casament a la platja que et demanen que vesteixis de blanc. Aquí també hi entra el protocol social de saber vestir-te correctament a la petició especifica dels nuvis. És evident que si en un casament de matí i a la platja et demanen que vagis de blanc, però et presentes amb un vestit curt, verd i un tocat, no encaixaràs gaire entre els convidats i, a part de sobresortir força, quedaràs malament.

La protagonista de "3 bodas de más" assisteix en una boda ibicenca amb un vestit rosa xiclet i un tocat.
Deixant de banda que jo sóc força rígida amb el dress code (això és un altre tema), és evident que cadascú és lliure de fer el que vulgui, i que al final, les normes, les posen els nuvis i el sentit comú de cadascú.

I vosaltres sou de seguir el protocol social o pel contrari sou menys rígids amb aquestes normes?

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada